Plast -ett fantastiskt material eller en slit och släng-aktig miljöförstörare?

Häromdagen, när jag tog hand om dagens disk.Låg som vanligt min gamla matlåda i diskhon och väntade på rengöring.
Samtidigt som  jag drog diskborsten längs kanterna drog jag  mig till minnes när jag för 35 år sedan fick den av min gamla farmor som flyttpresent till min första lägenhet . Och som hon i sin tur fått av sin dotter tillsammans med en mikrovågsugn.  - ”Jag har ingen användning för den, ta den.” 
Min farfar som körde väghyvel fick sin mat i aluminiumlåda eller termos och farmor skulle aldrig drömma om att laga sin mat i en microvågsugn. . 

År efter år, flytt efter flytt har den hängt med i samma fantastiska form trots ovarsamt hanterande i diskmaskiner, väskor och slängd i en låda med andra saker. De formar  i porslin som min kära mormor bidrog är märkta av tidens tand. Som porslin blir åkandes runt i de lådor som finns i moderna kök

Denna lilla låda som du ser på bilden gör att jag har ett komplicerat förhållande till plast.

Jag bor vid havet tre månader varje år. Tre månader som egentligen har gjort mig till en motståndare till plast.  Jag ser hur mycket plast vi människor slänger för det flyter upp.
Varje dag tar jag en tur för att plocka plast som skadar vår natur, våra djur och indirekt oss själva. Men det finns skillnad på plast och plast och beteende och beteende. Vi måste hjälpas åt med plastinvationen #plastfritthav
Klicka här och inspireras av SNF 10 sätt att bekämpa plasten i havet. 

För att återgå till min gamla plastlåda som inte en har en skråma. Ett fantastiskt material att använda om och om igen. När min dotter flyttar ska jag packa ner den i hennes flyttlåda. Den kommer hon att ha nytta av i minst 35 år till. En låda av plast -fullständigt onedbrytbar - på gott och ont!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln